Politika - odabrani tekstovi

Home

Postanite clan POSKOK-a!
Fanzin Poskoka
Povijest kluba
(Ne)dogadjanja
Statut kluba
Skontaktiranje i Linkovi!!!
Kultura
GLAZBA
Literarno podrucje
Ta davna Amerika - putopis fra Roberta Jolica
Internet galerija: Anamarija Kovacs
CHAT(Brbljaonica)
Foto album!
Politika - odabrani tekstovi
POsusje - StudentsKi Omladinski Klub

"Znamo tko podmece eksplozive u Hercegovini"
"Mi znamo o kojim se ljudima radi, ali to jos nije dovoljno da bismo osigurali odgovarajuce procesuiranje. Pripadnici MUP-a Federacije BiH radit ce ubuduce tako da ce pocinitelje zatjecati na djelu. To je najbolji dokaz i jamstvo da ce procesuiranje okoncati osudom pocinitelja"

Hrvatski dani na Capitol Hillu o polozaju Hrvata u BiH
Udruga americkih Hrvata - Croatian American Association zapocela je svoje dvanaeste redovite Hrvatske dane na Capitol Hillu tijekom kojih ce biti rijeci o polozaju Hrvata u BiH.

Razvoj Petritschkracije u BiH:                           Reiffeisen V.Petritsch  proglasio amandmane na ustave FBiH i RS
U suradnji s politickim poltronima Bosne i Hercegovine  najpoznatiji austrijski bankar znan kao visoki predstavnik Wolfgang Petritsch jučer je nametnuo jos tri "demokratske" odluke i time okoncao dugotrajan proces donosenja ustavnih amandmana u bh. entitetima, priopćeno je iz Ureda ovog posljednjeg balkanskog diktatora. 

U Zagrebu javna tribina o iseljenju Hrvata iz BiH
Savez udruga Hrvata iz BiH organizirao je u petak, 19. travnja, javnu tribinu na temu "Iseljavanje Hrvata iz postdaytonske BiH - nastavak etnickog ciscenja pod okriljem medjunarodne zajednice"

 

Zastupnicki dom nije prihvatio amandmane
Zastupnicki dom Skupstine Federacije BiH nije prihvatio amandmane na Ustav Federacije BiH koje je predlozila Federalna vlada.

Osnovana "Proeuropska narodna stranka"
U Sarajevu je danas odrzana Utemeljiteljska skupstina "Proeuropske narodne stranke Bosne i Hercegovine", na kojoj je za predsjednika PROENES-a, kako ce se skraceno zvati stranka, izabran dr. Jadranko Prlic, a izabrani su i privremeni organi Stranke.

Omladinski ogranci Alijanse protiv financiranja Sveucilista u Mostaru
Omladinski ogranci stranaka clanica Alijanse za promjene Posavske zupanije uputili su prosvjedno pismo zupanjskim i federalnim institucijama te OESS-u u kojem negoduju zbog odluke Zupanijske vlade da iz proracuna za 2002. godinu izdvoji 400 000 maraka za financiranje Sveucilista u Mostaru.

Novi sukobi u HDZ-u
Sjednica središnjeg Odbora HDZ-a završila je prihvaćanjem stranačkog programa za 7. sabor stranke, ali je dio članova prije toga napustio sjednicu.
 

HDZ-u BiH i SDA-u prijeti zabrana sudjelovanja na izborima

srijeda, 17.4.2002. 19:24

MOSTAR (Hina) - Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i Stranki demokratske akcije moglo bi biti zabranjeno sudjelovanje na ovojesenskim izborima u BiH ako ne prihvate amandmane na entitetske Ustave sukladne sarajevskom sporazumu o konstitutivnosti sva tri naroda na cjelokupnom području BiH, rekli su u srijedu u Mostaru zapadni diplomati koji su željeli ostati anonimni. HDZ BiH i SDA odbile su potpisati nedavni sarajevski sporazum a još nema znakova da bi te dvije stranke mogle promijeniti takvu svoju odluku i podržati sarajevski sporazum o ustavnim promjenama. Brojni istaknuti zapadni dužnosnici, koji posljednjih tjedan dana posjećuju BiH, pozivaju na prihvaćanje sarajevskog sporazuma o ustavnim promjenama. Potkraj prošloga tjedna i izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom posjetilo je Mostar gdje su u razgovoru s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka iz BiH naglasili da je sarajevski sporazum dobar početni korak za poboljšanje pozicije Hrvata osobito u Republici Srpskoj. HDZ BiH je bojkotirao mostarski susret s Piculom zamjerajući Vladi Republike Hrvatske što podupire sarajevski sporazum

 
HDZ BiH zatražit će referendum i to o ustavnim promjenama i teritorijalnom preustroju BiH, sa zahtjevom da se uspostavi treća federalna jedinica ako se ustavnim amandmanima u skupštinskoj proceduri Hrvati svedu na nacionalnu manjinu. Priopćeno nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva HDZa BiH u Mostaru. Na sjednici je izraženo nezadovoljstvo ustavnim promjenama u Republici Srpskoj.
Glavaš prijavio samog sebe
Branimir Glavaš podnio je danas kaznenu prijavu protiv samog sebe kao saborskog zastupnika te protiv tajnice Hrvatskog sabora i nekoliko drugih, nepoznatih saborskih zastupnika.

Haag se opire dokazima o Blaskicevoj nevinosti
Do kraja mjeseca haaski bi tuzitelji trebali dati svoj odgovor na zalbu koju su branitelji generala Tihomira Blaskica, u prvostupanjskoj presudi osudjenog na 45 godina zatvora, uputili Tribunalu sredinom sijecnja.

 

Ako bude Republike Srpske, bit ce i Hrvatske Republike
I ove godine u Kupresu je obiljezen spomen na tragicna dogadjanja iz travnja 1992. godine, ali je spomen prosiren na sve hrvatske zrtve iz Drugoga svjetskog i Domovinskog rata.

 

Hrvatsko-bosnjacki sukob najcrnja epizoda HVO-a i Armije BiH
Na svecanoj akademiji u povodu desete obljetnice formiranja Hrvatskog vijeca obrane (HVO) ministar obrane Federacije BiH Mijo Anic podsjetio je na ratne uspjehe postrojbi HVO-a, pri cemu se kratko osvrnuo na hrvatsko-bosnjacki sukob tijekom rata u BiH.

"Vrlo mi je tesko kad cujem optuzbe ovog tipa"
Na pitanje sjeca li se da su kuce gorjele kad se pridruzio proslavi hrvatskih snaga na kojoj se okretalo janje na raznju, Praljak je kazao kako su "HOS-osove postrojbe okretale janje", a on je tada s "puskom gonjao mulca koji je htio udariti jednog muslimana", porucivsi tuzitelju da "bezocno laze".

Ako se nametnu ustavna rješenja nema uvjeta za izbore
"Ako ne bi doslo do izbora, ni po ovom prijedlogu, za hrvatski narod ostaje jedino rijesenje institucionaliziranje Hrvatskog narodnog sabora BiH i Hrvatske samouprave. Taj proces trebao bi zavrsiti usvajanjem ustava Hrvatske Republike unutar drzavotvorne zajednice BiH"


Niko Lozancic ubuduce ce zastupati HDZ BiH
Ustavne promjene oko kojih se u Bosni i Hercegovini ovih dana "lome koplja", kao i situacija u HDZ-u BiH, najjacoj hrvatskoj stranci u toj zemlji, posebice nakon Petritscheva zahtjeva za "brisanjem" iz sudskog registra predsjednika te stranke, povod su za razgovor za Vjesnik s Antom Jelavicem.


Ili referendum ili izdvajanje iz BiH
Plakatima, koji su se jucer ujutro pojavili na banjaluckim ulicama i koje potpisuje tzv. "Pokret Slobodna Srpska" pozivaju se gradjani na prosvjed. Gradjani se pozivaju na prosvjed kako bi se "zaustavili srpski neprijatelji i domaci poslusnici" i kako se "ne bi dozvolilo da nam u miru oduzmu ono sto smo obranili u ratu".

Jadranko Prlic osniva novu stranku
Doministar vanjske trgovine BiH Jadranko Prlic i bivsi premijer Tuzlanske zupanije Hazim Vikalo uskoro ce osnovati novu politicku stranku narodnjackog i multietnickog programa pod nazivom Proeuropska narodna partija, pise sarajevski "Dnevni avaz".

Tuziteljstvo zapocelo ostro ispitivanje Praljka
"Nije li tocno da ste poslani u BiH od predsjednika Franje Tudjmana i da ste znali, a i drugi su znali, da ste radili po naputku hrvatske drzave?", ustrajao je na pitanju tuzitelj Scott. * Tuzitelj Scott, koji je Praljku prigovorio da vodi "semanticke igre" oko rijeci zapovijed, prekidao ga je u vise navrata u odgovorima koji su napustali temu pitanja. "Necete od mene prekidanjem postici odgovor koji vama odgovara", kazao je ostro Praljak.

Priopcenje Mladeži HDZBiH
Prije svega spomenuti sporazum je antihrvatski jer Hrvate u BiH kao konstitutivni narod pretvara u nacionalnu manjinu. Stoga je on za hrvatski narod u BiH, HDZBiH i druge legitimne političke predstavnike hrvatskoga naroda u BiH neprihvatljiv i neobvezujući.

Skinite mi Leutara za 500.000 KM!
Inspektori IPTF-a povjerovali su Jasarevicu, ali nakon njegova iskaza nikada nije provedena i odgovarajuca istraga - Na sastanku na kojem je planirano Leutarovo ubojstvo Celo je telefonom kontaktirao Bakira Izetbegovica, Alijina sina, te ukljucio interfon, pa su svi mogli cuti Bakirovo obecanje da ce im dati 500 tisuca maraka ako mu "skinu Leutara..."

    Sjednica općinskog Vijeća Posušje održat će se 28. ožujka  s početkom u 10 sati. Na sjednici će se između ostalog raspravljati o  prijedlogu proračuna općine Posušje za 2002 godinu, prijedlog odluke o naplaćivanju pregleda minimalno-tehničkih uvjeta  poslovnih objekata te prijedlog odluke o komunalnoj  naknadi. Eto , odsada ćemo im plaćati to što nas zagađuju.

 Reagiranja na Sporazum o ustavnim promjenama
Stiglmayerova: Sporazum potpisali svi osim HDZ-a * OHR: Sporazum o ustavnim promjenama od povjesnog znacaja OHR zali sto je HDZ odbio potipisati ovaj sporazum i sto se Stranka demokratske akcije uopce nije pojavila na zavrsnome dijelu pregovora" * SDP BiH, zadovoljna je sporazumom * Lozancic: Sporazum osigurava dominaciju Srba i Bosnjaka * Dodik: Sporazum - politika svrsenog cina

Integralni tekst Sporazuma u ustavnim promjenama
Celnici SDP-a, Stranka za BiH i NHI-ja potpisali su rano jutros u sarajevu Sporazum o ustavnim promejnama koji je predlozio visoki predstavnika Wolfgang Petritsch. Sporaum prenosimo u cijelosti:

Pregovori idu neprihvatljivim smjerom
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Ante Jelavic kazao je danas da HDZ smatra kako pregovori politickih stranaka s visokim predstavnikom za BiH Wolfgangom Petrischom o ustavnim promjenama idu neprihvatljivim smjerom za Hrvate u BiH.


Hrvatski politicki predstavnici u BiH usvojili promemoriju
Predstavnici sest politickih stranaka iz BiH s hrvatskim predznakom usvojili su jucer u Sarajevu poseban promemorij, koji ce biti upućen visokom predstavniku u BiH Wolfgangu Petritschu te predstavnicima zapadnih zemalja koje su ukljucene u provedbu Daytonskog sporazuma.

PREDSJEDNIK SABORSKOG ODBORA ZA USELJENIŠTVO
MILAN KOVAČ  U GOL
UBIĆU
.....Prosvjed zbog politike u BiH

KNIN — Predsjednik saborskog Odbora za useljeništvo Milan Kovač posjetio je u Golubiću prognane hrvatske obitelji iz Drvara. Na konferenciji za novinare on je uputio najenergičniji prosvjed protiv aktualne politike u BiH, zbog odnosa prema Hrvatima koji su protjerivani iz svojih kuća u posljednjih deset godina.

Petritsch trazi nastavak deložacija
Medjunarodne organizacije koje djeluju u BiH traze od vlasti u toj zemlji da nastave provoditi imovinske zakone, ukljucujuci i podrucje Drvara.


Ako se ovako nastavi, Hrvati u BiH će postati folklorna skupina
Ovo sto se danas dogadja je posljedica sluzbene politike ove Vlade prema problemu BiH kao drzave i Hrvatima u BiH. Pod parolom da se nece mijesati u unutarnje stvari BiH, prepustili su hrvatski narod na milost i nemilost medjunarodnoj zajednici i druga dva, vecinska naroda.


James Bond u tamnom vilajetuPaddy Ashdown: u lordovim venama kola onaj klintonovski, šarmerski glamur

 Nevolja je u tome što Ashdown u svom britanskom kovčežiću donosi pun svežanj predrasuda o Hrvatima. Stoga je i Joseph Biden, predsjednik Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu, koncem veljače izrazio energično protivljenje ideji da UN i službeno potvrdi Ashdowna kao novog "poglavara" BiH

 

 


Hrvati u BiH imaju punu potporu Zagreba
Novi potpredsjednik hrvatske Vlade Drazen Budisa, izjavio je da Hrvati u BiH imaju punu potporu Zagreba u odbijanju "polurjesenja u vidu tzv. Komisije za nacionalnu ravnopravnost, koju medjunarodna zajednica predlaze za Republiku Srpsku (RS)".


HDZ osudio spaljivanje automobila nacelnika Gruda
Opcinski odbor HDZ-a Grude danas je najostrije osudio cin spaljivanja automobila opcinskog nacelnika te smjenu policijskog nacelnika i petorice policajaca u Grudama, priopceno je iz tog odbora.


I Petritsch salvetu ima ...
Petritsch je, naime, za Slobodnu Bosnu ovih dana izjavio kako se boji opstrukcija HDZ-a "Da, bojim se jer HDZ je sada isuvise slab, ima puno unutarnjih problema" * Cudno je da se boji HDZ-a zato sto je slab. Ako znamo s koliko se energije taj Austrijanac suprotstavlja HDZ-u od pocetka svoga mandata, onda bi mu trebalo biti drago sto je HDZ slab.


Castro na sastanku u Monterreyu
opširnije...

HDZ: Federalne vlasti ne sprecavaju iseljavanje Hrvata u BiH
Hercegovačko-neretvanski županijski odbor HDZ-a raspravljao je danas u Mostaru o novim odlascima Hrvata iz BiH. U vezi s tim, zaključeno je kako federalna vlada nije poduzela konkretne korake na zaustavljanju toga iseljavanja, stoji u HDZ-ovom propćenju za javnost.


Petritsch obecava i prijeti Hrvatima
Visoki duznosnici te stranke tvrde kako je Wolfgang Petritsch jos jednom dosao u Mostar kako bi zapravo zaprijetio otvaranjem raznoraznih dosjea poput onoga o Hercegovackoj banci.


 

SLOBODNA DALMACIJA, 19.03.2002

 

 

Petritsch ne izvrsava obveze!


 

Dajuci predstavnicima najvecih politickih stranaka slobodan vikend kako bi se sabrali i odmorili te medjusobno i bilateralno mogli dogovarati o nacinu provedbe odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch ponovno pokusava nemoguce ili mozda ipak ima naznake kako bi do odredjene "trgovine" moglo doci.

- Ovo je jedno od najznacajnijih razdoblja za BiH, a nekoliko narednih dana bit ce sudbonosni za ovu zemlju - izjavio je Wolfgang Petritsch.

Sto o sudbonosnim danima, tijeku i smjeru pregovora misle predstavnici Hrvata iz BiH, oni koji sudjeluju u njima i oni koji te pregovore promatraju, pokusali smo doznati od njih osobno.

Kresimir Zubak, predsjednik Nove hrvatske inicijative, sudionik je pregovora:
- Razgovarali smo o nekoliko tema, a gospodin Petritsch je primijenio tehnologiju koju smo mi prihvatili iako ona u osnovi ne rjesava niti je do sada rijesila ni jedno sporno pitanje. Nesporan Dom naroda "Evidentno je, naime, da visoki predstavnik pokusava ono sto je nedovrseno predstaviti kao da je dovrseno vec nekoliko puta i ja sam osobno ali i drugi predstavnici stranaka iz Federacije takvo nesto apriori odbili.

Do sada se razgovaralo o nekoliko pitanja ali nista nije dogovoreno.
Ocevidno je da ce se vrlo tesko postici dogovor i vec sam nekoliko puta kazao Petritschu: ili cemo se dogovoriti o provedbi odluke Ustavnog suda cjelovito da se uspostavi puna konstitutivnost naroda na cijelom teritoriju BiH, ili ovaj posao prekinimo pa neka sam na temelju svojih ovlasti donese odluku.
Ako dogovor ne bude moguc, Petritsch ima obvezu arbitrirati i u konacnici donijeti odluku. Kada tu odluku bude donosio onda on treba postupiti u duhu washingtonskog i daytonskog sporazuma jer jedini ustav koji je danas u funkciji na prostoru BiH i na koji medjunarodna zajednica nije imala utjecaja jest Ustav Republike Srpske.

Medjunarodna zajednica je intervenirala kod donosenja washingtonskog, daytonskog a i kod kantonalnih ustava u Federaciji, i kao predlagac i kao medijator. U okviru toga je nesporno da i u Federaciji i u Republici Srpskoj postoji dom naroda kao mehanizam zastite vitalnih nacionalnih interesa. O tome je medjunarodna zajednica vec raspravljala i tocno se zna kako se biraju zastupnici u te domove.

Ako je vec medjunarodna zajednica taj mehanizam i njegove kriterije uvazila i kod washingtonskog i kod daytonskog ustava ne razumijem zasto se isti takav princip ne moze primijeniti na podrucju RS. Na tome principu inzistiramo ja i stranka koju predstavljam.

UGRADjENI KRITERIJI

Mislim takodjer da ne moze biti sporna paritetna zastupljenost naroda na celnim funkcijama u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti ili razmjerna prema popisu stanovnistva na nizim razinama. Ti su kriteriji vec ugradjeni i ja inzistiram da onaj sporazum koji su postigle stranke u Federaciji bude minimum ispod kojega mi ne mozemo ici.

Medjutim, ocigledno je da visoki predstavnik pokusava promijeniti ili relativizirati to sto je dogovoreno u Federaciji i na razini federalne vlade i u oba doma federalnog Parlamenta.

Zbog cega on to zeli ne znam i to je pitanje koje Petritsch sebi treba postaviti. Njega obvezuju stavovi Vijeca za provedbu mira a ti stavovi znace da se principijelno i sustinski moraju uspostaviti simetricna odnosno istovjetna ustavna rjesenja na cijelom podrucju BiH. Ako visoki predstavnik odstupi od tih principa onda on preuzima odgovornost za sva buduca dogadjanja u BiH.

NEKOREKTAN ISTUP

Na pitanje zasto je visoki predstavnik kazao kako pregovori idu u dobrom smjeru ali da se plasi destrukcije HDZ-a, Zubak je rekao:

- Mislim da je nekorektan istup visokog predstavnika u javnosti kada je optuzio HDZ zbog navodne nekooperativnosti, a taj je zakljucak izveo na temelju cinjenice sto je Mariofil Ljubic otisao na sjednicu sredisnjeg odbora. Pa Ljubic je najavio kako ce toga dana na pregovorima biti nazocan samo sat vremena, a visoki predstavnik je to prihvatio.

Pregovori su nastavljeni, mi smo dalje normalno radili, a onda je Petritsch u pauzi novinarima kazao kako se HDZ ponasa nekorektno. Zapravo, smatram da se Petritsch ponio nekorektno takvom izjavom.

Kada je rijec o Hrvatima koji pregovaraju, bez obzira iz koje smo politicke stranke mi imamo potpuno ujednacene stavove glede principa koje zastupamo vezano za konstitutivnost naroda", zavrsio je Zubak


 

SLOBODNA DALMACIJA, 18.03.2002

 

 

Konzul HR posjetio Drvar zbog ucestalih delozacija Hrvata

Zbog ucestalih delozacija Hrvata u Drvaru, te najave njihova masovnijeg iseljavanja u Republike Hrvatsku (RH), danas je tu opcinu posjetio generalni konzul RH u Banja Luci Boris Belanic.
Tijekom posjeta, Belanic se susreo s predstavnicima Hrvata u opcinskoj vlasti, a nakon toga i s voditeljem terenskog ureda OESS-a u Drvaru Luciom Sara Andreom, te s nacelnikom Opcine Draganom Puzigacom i njegovim zamjenikom Zvonkom Miletovicem.
Generalni konzul Belanic kazao je novinarima da delozacije Hrvata u toj opcini, kao i njihov povecan odlazak na prostore Republike Hrvatske posebno zabrinjava hrvatsku vladu.
Stanje po tom pitanju vrlo je tesko. Delozacije se vrse mnogo jacom dinamikom, a poseban problem predstavlja nedostatak alternativnog smjestaja, rekao je Balanic. U svezi tog problema, u cetvrtak je na svojoj sjednici Vlada RH zatrazila od BiH da uskladi proces delozacije Hrvata iz Drvara i Grahova s procesom osiguranja alternativnog smjestaja za njih.
Ministrastvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo RH priprema rezervno rjesenje u slucaju da se pokrene veci val iseljenja deloziranih Hrvata u tu zemlju.


INFO NET, 16.03.2002

 

Ante Jelavic, predsjednik HDZBiH za Vecernji list

Predvodit cemo HDZ, cak i ako nas zatvore

S predsjednikom HDZ-a BiH Antom Jelavicem uoci danasnje sjednice Sredisnjeg odbora starnke, na kojoj ce, kako je predvidjeno, biti razmatrane samo dvije tocke dnevnog reda-ustavne promjene, te izmjene i dopune Statuta HDZBIH. Ocekuju li se kakva iznenadjenja –pitali smo Jelavica.
Smatram kako nekih velikih iznenadjenja nece biti. Jos jednom cemo jasno ponoviti nasa stajalista u vezi s ustavnim promjenama – inzistirat cemo na dosljednjoj provedbi odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti i na uskladjivanju entitetskih ustava s Ustavom drzave. Isto tako, naglasit cemo da ce, u slucaju uvodjenja konstitutivnosti na podrucju cijele Bosne i Hercegovine, to neizbjezno dovesti do odredjenih izmjena i dopuna i Ustava BiH, posebice ukidanja diskriminacijskih odredba-od naziva preko izbornog procesa, odredbi za Predsjednistvo BiH, Ustavni sud, Dom naroda, pa mozda i Vijece ministara, kao uskladjivanje samog izbornog zakona.

Zadnji trenutak za korak u federalizaciju

Na svecanoj sjednici u povodu prve obljetnice osnutka Hrvatske samouprave, iz vaseg izlaganja, moglo se zakljuciti kako i dalje ostajete na liniji zagovaranja treceg entiteta, ako se ne ispune odredjeni zahtjevi?

Ne… Smatram da su ove ustavne promjene uistinu zadnji trenutak da bi se napravio znacajan iskorak u pravcu dosljednje federalizacije BiH, bez obzira koja ce to opcija biti – kantonalno uredjenje BIH ili, eventualno, tri federalne jedinice. Mi u HDZ-u uopce nismo optereceni hoce li to biti jedna ili druga opcija. Svjesni smo ukoliko se zaista dosljedno provede odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti, onda ce to u svakom slucaju biti, znacajan korak ka jednoj, rekao bih, samoodrzivoj, multietnickoj i multikulturnoj BiH. No, u slucaju ne provedbe te odluke, tj. kozmetickih promjena, i opstanka Republike Srpske, onda se zaista, do kraja, u cijelosti otvara hrvatsko pitanje u BiH. U slucaju opstanka etnicki ciste drzave srpskog naroda, u kojoj zivi oko 96 posto Srba i ucvrscivanja Federacije kao, rekao bih, etnicke drzave bosnjackog naroda u kojoj zivi vise od 80 posto Bosnjaka, sigurno je da Hrvati, kao sto je rekao i gospodin Tomac, imaju puni legitimitet kao konstitutivan i suveren narod, na nas zahtjev, u ozracju opceg hrvatskog konsenzusa, otvoriti i pitanje eventualne uspostave hrvatske federalne jedinice. No, ipak smatram da treba sve uciniti da se provede ta odluka o konstitutivnosti, da se usklade entitetski ustavi s ustavom drzave, uspostavi dvodomni parlament i u RS i u Federaciji, i da napravimo znacajan iskorak u pravcu multietnicke i multikulturalne drzave. Iako sam svjestan da postoji velika prepreka kod srpskih politickih stranaka kad govorimo o tomu, prije svega stoga jer one nisu pokazale spremnost da se ta odluka provede, odnosno da se implementira u ustav RS. To moze biti, uistinu, veliki problem. No, da budem iskren, onda ocekujemo od visokog predstavnika da nametne tu odluku.

Preregistracija-tehnicko pitanje

Aktualno je pitanje preregistracije HDZ-a BiH, postupak je u tijeku. Sto tio znaci za samu starnku, sto za vas osobno? Hocete se potpuno povuci iz politickog zivota, ili cete djelovati iz sjene, kako su to vec objavili neki mediji?

Sasvim sigurno HDZBiH i ja osobno, u vise navrata to sam ponovio, postujemo institucije u BiH, pa institucije sudbene vlasti i njihove odluke koje su dosta cesto u suprotnosti, kao sto je i ova zadnja, i s Ustavom BiH i sa stalnim Izbornim zakonom i Europskom konvencijom. Mi cemo, u svakom slucaju, uskladiti registraciju stranke s rjesenjem Zupanijskog suda u navedenom roku, i vjerojatno cemo odrediti jednu osobu koja ce predstavljati, zastupati stranku. Za nas je to tehnicko pitanje. Sigurno da nas nekoliko sankcioniranih iz uzeg vodstva stranke necemo biti smetnja niti registarciji starnke niti izlasku stranke na izbore! Isto tako, moraju biti svjesni toga, sto sam kazao i prije nekoliko dana, i da nas zatvore, mi cemo, ipak formalno i neformalno, predvoditi HDZBiH na iducim opcim izborima i siguran sam, ostvariti jos uvjerljivu pobjedu nago na proslim izborima. Drugim rjecima-nema nikakva povlacenja iz politike. Protiv nas nisu podignute ni tuzbe, kamo li da ima nekih pravomocnih presuda! Mi kao gradjani BiH, koji u ovoj drzavi imamo prebivaliste, smatramo da imamo ista prava kao svi ostali gradjani ove zemlje!

Sveuciliste je prioritet

Hoce li, za javnost, biti nekih iznenadjenja u pogledu kadrovskih rjesenja unutar stranke?

Nece, sve ce biti onako kako javnost ocekuje. Nista se bitno nece promjenuti. Stranka funkcionira nesmetano. I nakon ove sjednice Sredisnjeg odbora, funkcionirat ce otprilike na onom kolosijeku kao dosada.

Na zadnjoj sjednici Predsjednistva HDZ-a BiH raspravljalo se, izmedju ostaloga, o financiranju institucija od vitalnog znacaja za Hrvate u BiH, s naglaskom na Sveuciliste u Mostaru. Hoce li se ista konkretno poduzeti u vezi s time?

Imali smo radni susret s celnim ljudima zupanija s hrvatskom vecinom, te predstavnicima Sveucilista, na celu s rekrorom dr. Franjom Ljubicem. Mislim da ce ipak nas sastanak rezultirati jednim sustavnijim i transparentnim financiranjem mostarskog Sveucilista i Studentskog centra. Dogovoreno je da te zupanije, od ukupno ostvarenog godisnjeg proracuna, izdvajaju 5 posto, i to u vrijeme kad budu financirale i ostale korisnike proracuna. Nadam se da cemo uspjeti zaokruziti financijsku konstrukciju i sto se tice Sveucilista, ne bi trebalo biti vise takvih problema. Ocekujem, naravno da ce i javna poduzeca koja su preuzela obavezu financiranja te visokoskolse ustanove, tu obavezu i ispuniti. Za nas je upravo financiranje Sveucilista jedan od glavih prioriteta. HDZ i danas izlazi s inicijativom, a nadam se da cemo i sutra, kad ostvarimo izbornu pobjedu, Sveuciliste podignuti na jos visu razinu.

Tomiceva ostavka nije gotova stvar

Gradonacelnik Mostara Neven Tomic ponudio je ostavku. U medijima cak postoje i neke spekulacije da bi na njegovo mjesto mogao doci dr. Dragan Covic. Mozete li to prokomentirati?

Mi nismo ni razmisljali o kandidiranju eventualnog nasljednika Nevena Tomica. Smatram kako to jos nije zavrsena stvar. Gospodin Tomic je ponudio ostavku Gradskom vijecu Mostara i na tome je tijelu odgovornost-hoce ili ne prihvatiti tu ostavku. S pozadinom tog njegovog postupka, zaista nisam upoznat. Kao sto vidimo, nije problem u odnosima gradonacelnika i njegove bivse stranke, nego postoji odredjeni problem s bespravnom gradnjom u podrucju Sredisnje gradske zone. Ne bih s ove pozicije, ulazio u to je li rijec o sukobu izmedju dva gradjevinska lobija ili borba za pravnu drzavu i vladavinu zakona u Mostaru. Uostalom, vrijeme ce pokazati o cemu se radi.


HDZ BiH, 08.03.2002
JACQUES, ALIJA, POKOJNI FRANJO... !!

06. 02. 2002. U intervjuu za emisiju Orient express Hrvatske televizije (HTV) Jacques Klein je nedavno izjavio da je dio sadašnjih teškoća u BiH sadržan u činjenici da ona nikada u povijesti nije bila država te da je posljednji put nešto nalik državi na tim prostorima postojalo u vrijeme srednjovjekovnoga hrvatskog kraljevstva.

Normalno, odmah nakon takve izjave, reagiralo je sve što može reagirati u BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH smatra da veleposlanik Klein svojom izjavom negira kontinuitet drzavnosti BiH i time šteti njezinu ugledu.Sarajevski mediji posvetili su veliku pozornost Kleinovim izjavama, ističući pritom njegove tvrdnje o navodnoj ponudi Alije Izetbegovića pokojnom predsjedniku Tuđmanu da uzme Hercegovinu.Klein je izjavio da mu je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao da mu je Izetbegović nudio Hercegovinu, ali to Tuđman nije prihvatio jer je, po Kleinovim riječima, želio više teritorija BiH. Ovom današnjom izjavom Klein nastavlja u javnost iznositi dijelove sadržaja svojih razgovora s Tuđmanom i Izetbegovićem.Alija I. priznaje da je nudio Franji T. zapadnu Hercegovinu, ali onako u šali i da "nije to bila ozbiljna ponuda".

Petritsch zatrazio od federalnih vlasti da razmotre status hrvatskog naroda

petrish.jpg

Visoki predstavnik je na zadnjem sastanku Upravnog odbora Vijeca za provedbu od federalnih vlasti zatrazio urgentno rjesavanje deset pitanja, medju kojima i ono koje se tice statusa Hrvata u ovom entitetu

UN TIRANIJA U BOSNI

John Laughland, The Spectactor, 5.svibnja 2001.
John Laughland otkriva kako kolonijalni vladari Novog svjetskog poretka tretiraju sebi podlozene narode s prezirom
Covjek je clan Britanskog Helsinskog odbora. Vjerojatno ima nesto u glavi. Za Poskoke citanje obvezno.

kliknite za cijeli tekst